FacebookTwitter

Selectie van TED

Naast onze Engelstalige Brain Health pagina’s, willen wij ook deze korte selectie van TED Talks* met Nederlandse ondertiteling aanbevelen.  Ze bieden inspiratie en motivatie…. dus, ga lekker zitten met een kopje thee en neem even wat tijd voor uzelf; u hebt het vast wel verdiend!

 

John Cacioppo:  Gevolgen van Eenzaamheid

Het woord “afzondering” zegt iets over alleen zijn, terwijl het woord “eenzaamheid” de pijn beschrijft van het gevoel alleen te zijn. Miljoenen mensen lijden dagelijks aan eenzaamheid, een slopende psychische aandoening die gekenmerkt wordt door een diep gevoel van leegte, gebrek aan zelfwaardering, gebrek aan controle, en bedreiging van de gezondheid.  Fysieke isolatie kan bijdragen aan gevoelens van eenzaamheid, maar mensen kunnen ook eenzaam zijn in een huwelijk, familie, of in een menigte.

.

 

.

Guy Winch:  Waarom Iedereen Emotionele EHBO Moet Toepassen

.

Als weduwe moet je goed opletten tijdens het rouwproces… pas op wat je jezelf vertelt, pas op voor het negeren van eenzaamheid en pas op met denken ‘je moet gewoon niet zeuren, maar doorgaan’.  Emotionele EHBO blijkt de sleutel te zijn tot het overleven van rouw…

.

 

.

Dan Gilbert:  Waarom Zijn We Gelukkig?

.

Dan Gilbert’s bestseller ” Stumbling on Happiness ” was een heerlijk boek om te lezen en voor mij soms wel een ”life saver”.  Dan Gilbert’s talk gaat niet alleen over het belang van het geluk in ons leven, maar geeft ook veel inzicht in onze denkpatronen – misschien handig als je uitdagingen onoverkomelijk lijken.
.

.

Brene Brown: De kracht van kwetsbaarheid

Brene Brown bestudeert menselijke verbindingen — ons vermogen tot inleving, erbij horen, liefde. In een scherpe, grappige lezing op TEDxHouston vertelt ze hoe ze vanuit de wortels van haar onderzoek aan haar persoonlijke ontdekkingsreis begon om zowel zichzelf te leren kennen als de mensheid te begrijpen.

.

 

 

Ben Goldacre:  Vechten tegen slechte wetenschap

.

Elke dag zijn er nieuwsberichten over nieuwe gezondheidsadviezen, maar hoe kun je weten of ze kloppen? Arts en epidemioloog Ben Goldacre toont ons op welke manieren bewijsmateriaal wordt gemanipuleerd, van de voor de hand liggende voedingsclaims tot de zeer subtiele trucs van de farmaceutische industrie.

.

.

Thomas Goetz:   Het is tijd om medische gegevens op een nieuwe manier voor te stellen

.

Uw medische kaart: het is moeilijk om er toegang tot te krijgen, onmogelijk om te lezen – en vol informatie die je gezonder kan maken als je wist hoe ze te gebruiken. Op TEDMED, kijkt Thomas Goetz naar medische gegevens en doet een gedurfde oproep om ze op een nieuwe manier voor te stellen om er meer inzicht in te krijgen.

.

.

Paula Johnson:  Gezondheidszorg voor hem en haar

.

”Waarom laten we de gezondheid van vrouwen van het toeval afhangen? Die vraag plaagt die diegenen van ons in de wetenschap en geneeskunde die geloven dat we heel binnenkort de gezondheid van vrouwen dramatisch zullen kunnen verbeteren. We weten dat elke cel een sekse heeft. We weten dat die verschillen vaak over het hoofd worden gezien. En daarom weten we dat vrouwen niet volledig profiteren van de moderne wetenschap en geneeskunde van tegenwoordig. We hebben de middelen maar niet de collectieve wil en het momentum.”

.

.

Rus Altman:  Interactie van medicijnen is erg ingewikkeld…

Hier is een ontnuchterende gedachte: Als je twee verschillende medijcijnen voor twee verschillende problemen gebruikt weet je arts waarschijnlijk niet precies wat de invloed van de medicijnen op elkaar is. Interactie van medicijnen is namelijk erg ingewikkeld. In deze fascinerende, maar toegankelijke talk, laat Russ Altman zien hoe artsen op een verrassende manier onverwachte medicijn interacties bestuderen: met behulp van Google searches.

.

.

* Deze TED video’s worden gedeeld in overeenstemming met de voorwaarden voor gebruik van niet-commerciële informatie sites.

.

Skype Name: widowfoundation

Om contact op te nemen met de Stichting via Skype, klik hier om verder te gaan: